Arena: Studenternas IP (Uppsala)
Domare: Mikael Karlsson, Boiwe Gustafsson, Rasmus Lundin
Publik: 20 114

Matchen i siffror: 5-4 (2-2)

Målen: 0-1 (14) Jonas Edling, 1-1 ( 21) Tobias Holmberg, 1-2 (37) Jonas Edling (straff), 2-2 (42) Patrik Anderbro, 3-2 (50)Jonas Nilsson, 3-3 (62) Pär Törnberg (hörna), 4-3 (76) Patrik Anderbro, 4-4 (82) Christian Mickelsson (hörna), 5-4 (85) Jonas Nilsson.

Matchen i ord: Såg den här matchen på plats och så här med 15 finalers erfarenhet så kan jag nog ranka denna som en av det bättre finalerna. Det var bra tempo och en hel del vackra mål. Som "opartisk" var det en trevlig upplevelse.

Edsbyn som jagade sitt sjätte raka guld öppnade bäst och via ett stenhårt skott långt utifrån av Jonas Edling så tog man ledningen. Var det början på en ny guldfest för hälsingelaget?

Det ville ju inte mesta mästarna vara med om och sju minuter senare kopierade Tobias Holmberg Edlings mål med ett minst lika mäktigt skott och kvitteringen var ett faktum. Holmberg skulle bli något av den här finalens man.

Edsbyn kunde dock ta tillbaka ledningen då Jonas Edling fälldes av Edberg i VSK och straffen var lika solklar som solen som lyste över Studenternas. Edling gjorde inget misstag och 1-2.

Men innan paus så skulle Holmberg presentera sig igen. Med ett skott, ganska så likt det som gav 1-1 ,orsakade han sådana problem för Svensson i Edsbyns mål att han inte mäktade med att hålla den och Patrik Anderbro tog vara på returen och satte 2-2 som blev pausresultatet.

Den andra halvleken var bara fem minuter gammal när VSK var framme och oroade Edsbyn med en farlig chans. Svensson klarade det men sedan när han skulle kasta ut bollen så träffade han Liw på bakhasorna och bollen hamnade hos, Holmberg naturligtvis som sköt. Den här gången träffade han stolpen men bollen gick rätt ut till en helt fristående Jonas Nilsson som lätt kunde lägga in ledningsbollen för VSK som då var i förarsätet för första gången.

Hörnor och Edsbyn. Livsfarlig kombination. I den 62:a minuten fick man en vänsterhörna och bollen gick förbi fyra skyttar och hamnade hos Pär Törnberg som fick bra träff och kvitterat.

Men Tobias Holmberg var inte klar för dagen. Med ett läckert lyft nådde bollen Patrik Anderbro som i vänsterläge fick ner Svensson och kunde lyfta in 4-3 i den 76:e minuten. Ett mycket fint mål som då kändes som ett viktigt mål.

Men det var ju det här med vänsterhörnor och Edsbyn då. I den 82:a minuten så var det dags igen. Alla trodde att det skulle bli den hårdskjutande Hedqvist som skulle frälsa byn. Men då klev Christian Mickelsson in i bilden och drog till. Det gick ju bra det med och 4-4 med 10 minuter kvar. Förlängningsläge.

Men bara några minuter efter Edsbyns kvittering satsade VSK på anfall och fick ett frislag långt ner efter sin vänsterkant. Bollen lyftes in i straffområdet och hamnade till slut hos Jonas Nilsson som tog med sig bollen och med kanske sitt allra hårdaste skott, lyckades han ändå hitta vägen förbi Svensson och in i mål. Västerås första guld sedan 2001 var nu nära. Edsbyn jobbade frenetiskt för att hålla sin svit vid liv och med hjälp av nästan fem minuters tillägg så skakade man fram några lägen där Jocke Hedqvist kanske var närmast med sitt vinkelskott med minuten kvar. Men när klockan tickat upp till 95:30, satte domare Karlsson pipan i munnen och förkunnade att matchen var över. Västerås SK blev det lag  som bröt Edsbyns svit på SM-guld och kanske var det logiskt, mesta mästare som dom ändå var.

Som jag skrev längre upp så var finalens man Tobias Holmberg med 1 mål och 3 assists och ett fantastiskt hårt arbete över hela plan. Och extra roligt var det nog för Patrik Anderbro (2 mål) som med detta SM-guld satte punkt för sin karriär.

Den här finalen placerar jag som sagt var ganska så högt på listan. Det var bra spel och dramatik så att det räckte. Men som svartvit sved det ju lite grann att det var det grönvita som satte stopp för den rödblåa maskinen...

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång