Slutspel 09/10

Kvartsfinaler

Denna säsong var den första där även kvartsfinalerna avgjordes i bäst av fem matcher. En av dom gick hela vägen till fem matcher och det var "tenniskvarten" Villa-Edsbyn. Smeknamnet beror på siffrorna i det fyra första matcherna, 6-4, 6-4, 6-3 och 6-2. Den avgörande matchen i Lidköping frångick mönstret och slutade 3-1 till Villa. Det övriga tre matcherna stannade vid fyra.

Sammanlagt var det 44 595 personer som såg matcherna, vilket gav ett snitt på 2623 personer/match. Det var också publikdragande matcher med bla derbyt i Hälsingland mellan Bollnäs-Broberg, Hammarby-Sirius, storlagsmötet mellan SAIK-VSK och Edsbyn-Villa.

Kvartsfinal 1:
2010-02-23  IK Sirius - Hammarby IF  5-3 (3-0)
IKS: Lars Fall 2, Christian Mickelsson 2, John Nilsson 1
HIF: Ulf Einarsson 1, David Karlsson 1, Robin Sundin 1
Utvisning: IKS 50 min, HIF 50 min
Publik: 2325
2010-02-23 Edsbyns IF - Villa/Lidk BK 6-4 (2-3)
EIF: Mikael Jernberg 2, Mattias Hammarström 1, Simon Jansson 1, Daniel Skarps 1, Joakim Svensk 1
Villa: Jesper Bryngelson 1, Martin Johansson 1, Henrik Larsson 1, Mathias Nilsson 1
Utvisning: EIF 10 min, Villa 20 min + 1 matchstraff
Publik: 1830
2010-02-23 Västerås SK - Sandvikens AIK 1-2sd (0-1)
VSK: Oscar Gröhn 1
SAIK: Mikko Aarni 1, Christoffer Edlund 1
Utvisning: VSK 25 min, SAIK 50 min
Publik: 2695
2010-02-24 Brobergs IF - Bollnäs GIF 3-2 (0-1)
BIF
: Stefan Larsson 2, Jonas Nygren 1
BGIF: Ville Aaltonen 1, Tobias Björklund 1
Utvisning: BIF 35 min, BGIF 15 min
Publik: 2115
Kvartsfinal 2: 2010-02-25 Hammarby - Sirius 5-2 (2-1)

HIF: Ulf Einarsson 2, Patrik Nilsson 2, Stefan Erixon 1
IKS: Christian Mickelsson 1, Andreas Werner 1
Utvisning: HIF 40 min, IKS 30 min
Publik: 2704

2010-02-25 Villa/Lidk - Edsbyn 6-4 (3-4)

Villa: Jesper Bryngelson 3, Daniel Andersson 1, Patrik Hellman 1, Henrik Larsson 1
EIF: Mattias Hammarström 1, Joakim Hedqvist 1, Daniel Skarps 1, Joakim Svensk 1
Utvisning: Villa 15 min, EIF 50 min
Publik: 2687

2010-02-25 Sandviken - Västerås 2-4 (2-2)

Publik: 3085

2010-02-27 Villa/Lidk - Edsbyn 6-2 (5-1)

Villa: Daniel Andersson 2, Johan Esplund 2, Jesper Bryngelson 1, Patrik Hellman 1
EIF: Joakim Hedqvist 2
Utvisning: Villa 0 min, EIF 20 min
Publik: 3209

2010-02-28 Sandviken - Västerås 3-2 (1-1)

Publik: 2039

Kvartsfinal 4: 2010-03-01 Edsbyn - Villa/Lidk 6-3 (3-0)

EIF: Daniel Skarps 3, Joakim Hedqvist 1, Simon Jansson 1, Fredrik Åström 1
Villa: Jesper Bryngelson 3
Utvisning: EIF 30 min, Villa 40 min
Publik: 2088

2010-03-02 Sirius - Hammarby 4-7 (4-3)

IKS: Joachim Boivie 1, Andreas Eskhult 1, Pierre Roos 1, Andreas Werner 1
HIF: David Karlsson 2, Patrik Nilsson 2, David Pizzoni-Elfving 1, Kalle Spjuth 1, Johan Willes 1
Utvisning: IKS 40 min, HIF 60 min
Publik: 3798

2010-03-02 Västerås - Sandviken 3-5 (0-2)

Publik: 3310

Kvartsfinal 5: 2010-03-04 Villa/Lidk - Edsbyn 3-1 (2-1)

Villa: Daniel Andersson 1, Jesper Bryngelson 1, Patrik Hellman 1
EIF: Magnus Olsson 1
Utvisning: Villa 20 min, EIF 60 min
Publik: 3647

SEMIFINALERNA

Semifinalerna blev då Hammarby-Villa och SAIK-Bollnäs. Hammarby och SAIK hade fördelen med en ev. avgörande match på hemmaplan. Serierna utvecklade sig olika.

Hammarby gjorde processen kort med Villa som för första gången sedan 2005 hade nått semifinal. Hammarby vann den första matchen på bortaplan och hade sedan två raka hemma som man inte försatte utan vann väldigt komfortabelt.

I den andra semifinalen så blev det desto tuffare. Bollnäs vann den första matchen klart med 8-2. SAIK tog sedan det två hemmamatcherna man hade med 6-4 och 4-0. Den fjärde mathen blev mer dramatisk. Bollnäs kopplade ett grepp om matchen tidigt med 2-0 ledning och den höll långt in i andra havlek. Mikko Aarni reducerade i den 71:a minuten. Kvitteringen kom kort därefter på hörna, Ted Haraldsson. Bollnäs vaknade dock till och tog tillbaka ledningen genom mål av Ville Aaltonen. Men i matcherns slutskede så kunde Mikko Aarni sätta kvitteringen och ta matchen till förlängning. En förlängning som inte varade längre än två minuter då Per Hellmyrs ordnade segermålet som tog det till en femte och helt avgörande match i Sandviken.

Och den matchen blev högdramatisk med ett märkligt slut. Magnus Muhrén som i den fjärde matchen tvingades kliva av på grund av skada, chansade och var med men det höll inte speciellt länge. Inför storpublik i Göransson Arena, 4029 utvecklade sig matchen till en nervpirrande fajt med en finsk målvakt i huvudrollen. Timo Oksanen växte ut till en vägg för hemmalaget och räddade friläge och en straff vid ställningen 0-0. Daniel Mossberg lyckades till sist överlista Oksanen i den 52:a minuten och kvittera. Men i slutet på matchen så satte han bollen i spel till Per Hellmyrs som med en fin passning hittade Aaltonen som kom fri med Othén. Då kom en klubba farandes längs isen, kastad av SAIK-försvaren Linus Pettersson. Othén räddade friläget men domaren hade inget annat val än att blåsa straff, eftersom en kastad klubba ej är tillåtet. Mikko Lukkarila sköt in straffen och Bollnäs till final. Och det orangeblåa havet av fansen bakom SAIK-målet verkade aldrig vilja lämna arenan efter matchen. En semifinalserie som hade det mesta.

SEMIFINALER

Semifinal 1:

2010-03-06  Villa/Lidk – Hammarby 3-5 (2-2)

Villa: Daniel Andersson 2, Jesper Bryngelson
Hammarby:David Karlsson 2, Patrik Nilsson 2, Kalle Spjuth

Publik:3565

2010-03-07  Bollnäs – Sandviken 8-2 (2-1)

Bollnäs: Ville Aaltonen 2, Mikko Lukkarila 2, Andreas Westh, Tobias Björklund, Joel Wigren, Linus Forslund
SAIK: Christoffer Edlund, Ted Haraldsson

Publik: 2267

Semifinal 2:

2010-03-08  Hammarby - Villa/Lidk 8-2 (3-1)

Hammarby: Johan Östblom 2, Kalle Spjuth 2, Jesper Ericsson, Robin Sundin, David Karlsson, Patrik Nilsson
Villa: Martin Johansson, Daniel Andersson

Publik: 3716

2010-03-09  Sandviken – Bollnäs 6-4 (3-2)

SAIK: Erik Rosengren, Daniel Berlin, Magnus Muhrén, Daniel Mossberg, Christoffer Edlund, Ted Haraldsson
Bollnäs: Ville Aaltonen 2, Per Hellmyrs, Marcus Wikman

Publik: 2502

Semifinal 3:

2010-03-10  Hammarby - Villa/Lidk 7-2 (6-0)

Hammarby: Stefan Erixon 2, Patrik Nilsson 2, David Karlsson 2, Johan Östblom
Villa: Jesper Bryngelson 2

Publik: 4237

2010-03-11  Sandviken – Bollnäs 4-0 (1-0)

SAIK: Mikko Aarni, Daniel Mossberg, Erik Rosengren, Christoffer Edlund
Bollnäs:

Publik: 3885

Semifinal 4:

2010-03-13  Bollnäs – Sandviken 4-3 (1-0)

Bollnäs: Ville Aaltonen 2, Mikko Lukkarila, Per Hellmyrs
SAIK: Mikko Aarni 2, Ted Haraldsson

Publik: 3079

Semifinal 5:

2010-03-16  Sandviken – Bollnäs 1-2 (0-1)

SAIK: Daniel Mossberg
Bollnäs: Mikko Lukkarila 2 (1)

Publik: 4029

SM-FINALEN

Bollnäs-Hammarby 1-3 (1-1)
Målen: 1-0 Ville Aaltonen (4), 1-1 Stefan Erixon (12), 1-2 Johan Östblom (63), 1-3 Robin Sundin (66).
Publik: 25560

*Matchen avgjordes i 3x30 minuter då ett kraftigt snöfall höll sig över Uppsala i stort sett hela matchen.

Mer om finalen kan ni läsa om på, SM-finalen 2010.